Зміни в оподаткуванні під час воєнного стану | Новини юриспруденції блог «Адвокати Камінської» у Києві

Блог

Зміни в оподаткуванні під час воєнного стану

Владислав Ластовка

Юрист

Адвокатське бюро Марії Камінської

У березні та квітні цього року за ініціативою Уряду до Податкового кодексу України було внесено зміни, покликані полегшити ведення бізнесу під час війни, або хоча би зменшити податкове навантаження на суб’єктів господарювання.

       Отже, що пропонують Закони (№ 2118, № 2120, № 2142 та № 2173), а також інші законопроєкти на різних етапах прийняття, що передбачають суттєві податкові зміни або інші уточнення .

             Якщо ви ФОП 1 або 2 групи, то для вас тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, встановлені спеціальні правила:

  • ви маєте право не сплачувати єдиний податок;
  • декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця не заповнюється за період, в якому єдиний податок не сплачувався.

Звісно, що це право не платити, а не звільнення від оподаткування як таке.

Якщо ви ФОП 3 групи, то для вас запроваджено єдиний податок у розмірі 2% від доходу. Платниками такого податку є фізичні та юридичні особи, окрім: грального бізнесу, виробників та торгівців підакцизними товарами (окрім роздрібної торгівлі), фінансових установ, компаній добувного сектору, представництв/ філій неплатників ЄП.

       Звітування для платників єдиного податку відбувається щомісячно, протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця. Для тих, хто платить податок на прибуток – ті періоди, в яких компанія була платником.

     Оплата здійснюється щомісячно, протягом 10 календарних днів після подання звітності.

Для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, не застосовується обмеження щодо обсягу доходу для перебування на цій групі єдиного податку.

Платники податків, які здійснюють діяльність з видобування підземних та поверхневих вод та надання послуг централізованого водопостачання та водовідведення можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування зі ставкою 2 %.

Особливості оподаткування ПДВ:

  • постачання в Україні – не об’єкт ПДВ;
  • припинення (не ануляція) реєстрації платником ПДВ;
  • відсутність права на ПК з ПДВ на товари/ послуги, використанні під час дії режиму;
  • звітність з ПДВ – не подається.

Щодо оподаткування податком на прибуток, то нюанси тут такі:

  • переплата, авансові внески, накопичені збитки «заморожуються» до моменту повернення на загальну систему;
  • проценти, які були не враховані за правилами «тонкої капіталізації», можуть бути враховані після повернення на загальну систему;
  • при поверненні на загальну систему у році переходу на 2%-вий податок, податкова декларація складається наростаючим підсумком з початку такого календарного року без врахування результатів діяльності за періоди перебування на спрощеній системі.

     Також ФОПи «єдинники» (так само, як ФОП на загальній системі оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе. Добровільно сплачувати ЄСВ  можна, і в цьому випадку треба зазначити суми такого ЄСВ в декларації. У декого може виникнути запитання: а що у тих,  хто не платить ЄСВ під час війни, зі страховим стажем? Скоріше всього, діятиме загальне правило:  немає сплати ЄСВ, немає і страхового стажу. І як це вплине на нарахування пенсії в майбутньому, можна тільки здогадуватися.

       До припинення воєнного стану до податкових витрат відносяться у повному розмірі (без 4%-го обмеження за пп.140.5.9 ПКУ) безкоштовно передані товари та послуги за Переліком Кабміну та надана гуманітарна допомога на користь ЗСУ, інших організацій у сфері оборони; ДСНС; закладів охорони здоров’я, а також кошти, у т.ч., перераховані на спеціальні рахунки НБУ.

       Що стосується податків з фізичних осіб, то тут не утримується ПДФО і військовий збір з благодійної допомоги на користь постраждалих внаслідок збройної агресії в період воєнного стану, а платники єдиного податку 2 і 3-ої групи можуть за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників.

Також, щодо інших податків, то запроваджено звільнення від нарахування та сплати (за території ведення бойових дій, тимчасово окуповані території, за переліком, визначеним Кабміном):

  • плата за землю – з березня 2022 р. по 31 грудня року, наступного за роком припинення воєнного стану;
  • мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки за 2022 та 2023 рр.
  • екологічний податок: з січня 2022 р. по 31 грудня року, наступного за роком припинення воєнного стану;
  • податок на нерухоме майно:  об’єкти житлової нерухомості (у т.ч., що стали непридатними для проживання) за 2021 та 2022 рр., та об’єкти нежитлової нерухомості, з березня 2022 р. по 31 грудня року, наступного за роком припинення воєнного стану.

За більш детальною інформацією та роз’ясненнями з питань податкового законодавства та оподаткування, звертайтеся за телефонами :      

+38 (068) 71-002-91

+38 (066) 65-603-42

Ознайомлений