В Україні повернули "пакунок малюка" – але грошову допомогу залишать на вибір | Новини юриспруденції блог адвокатського бюро Марії Камінської в Київі

Блог

В Україні повернули “пакунок малюка” – але грошову допомогу залишать на вибір

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» № 930-ІХ. Парламент ухвалив його 30 вересня 2020 року.

Її вартість становитиме не менш як три розміри прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.

Також закон уточнює перелік отримувачів «пакунків малюка», якщо батьки відсутні. Зокрема, отримувачами можуть бути усиновлювачі, патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки-вихователі, опікуни новонародженої дитини.

Видаватимуть «пакунки малюка» у закладах охорони здоров’я. Якщо у медзакладі немає такої допомоги, її можна отримати в органах соціального захисту за місцем проживання або перебування.

Принагідно зазначаємо, 4 серпня дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликав уряд України зберегти “пакунок малюка” і не міняти його на гроші, так як цей вид допомоги є більш суттєвою підтримкою для вразливих сімей, ніж отримання грошової допомоги.

Крім того, Кабінет Міністрів має затвердити порядок надання «пакунка малюка», передбачивши з 1 липня 2021 року можливість за бажанням батьків отримати замість натуральної допомоги відповідні кошти.

Ознайомлений