Розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини | Новини юриспруденції KAMINSKA LAWYERS в Киеве

Блог

Розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини

Наталія Лисенко

Юрист

Адвокатське бюро Марії Камінської

Російська агресія внесла свої корективи у цивільне життя і такий процес як розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини, набув іншого значення. Звісно, зараз мова йде про життя і безпеку дітей. Окрім цього, органи державної реєстрації актів цивільного стану та суди працюють в особливому режимі, що також впливає на прийняття рішення щодо нагальності цього процесу для громадян та їх дітей.

Як правило, після розлучення чоловік та дружина роз’їжджаються, але це не означає, що той з батьків, хто буде проживати окремо від дитини, обмежується у своїх батьківських правах. Свої домовленості вони можуть оформити договором та завірити його нотаріально.

Один із батьків, який бажає, щоб місце проживання дитини визначили з ним, має право подати відповідну заяву до місцевого органу опіки і піклування при міських, районних державних адміністраціях. У свою чергу, орган опіки і піклування повинен провести перевірку щодо наявності самостійного доходу у особи-заявника, наявності відповідного місця проживання.

В результаті відповідних перевірок орган опіки та піклування видає обґрунтований висновок щодо необхідності визначення місця проживання дитини з одним із батьків. У разі незгоди з висновком, особа має право подати позовну заяву до суду.

Орган опіки та піклування визначить місце проживання дитини там, де для неї будуть створені найкращі умови, в тому числі, нематеріальні: взаємовідносини батьків з дитиною.

При цьому буде запитуватись думка дитини, яка досягла 10 років. Місце проживання дитини, яка досягла 14 років, визначається самою дитиною. Проте, ми знаємо, шлюб, в якому є дитина віком до 1 року, не можна розірвати. Там, де є дитина старша 1 року, можна розірвати тільки через суд.

Варто знати, що вирішуючи питання про визначення місця проживання дитини, суди мають враховувати об’єктивні та наявні у справі докази, зокрема:

  • обстеження умов проживання;
  • характеристики психоемоційного стану дитини;
  • поведінки батьків стосовно дитини;
  • висновку органу опіки та піклування.

Хоча переважна більшість позовів розглядається на користь матері, не можна стверджувати, що шанси батька є низькими.

У нинішній ситуації в державі, якщо дитина залишиться з батьком, це є підставою для зміни правового статусу чоловіка. Адже у зв’язку з введенням воєнного стану, почався процес мобілізації. Чоловіки, в яких на утриманні перебувають троє і більше дітей віком до 18 років, а також, які самостійно виховують дитину віком до 18 років, по закону, звільняються від мобілізації. Також мають право виїзду за межі країни. Дехто може скористатися такою можливістю, але, як показує практика, все більше і більше чоловіків йдуть служити та захищати свою рідну Батьківщину.

Кожну ситуацію з розлучення батьків та визначення місця проживання дитини потрібно детально розбирати, і, можливо, навіть не доводити до розгляду справи у суді.

Адвокатське бюро Марії Камінської здійснює супровід справ про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дітей.

    +38 (068) 71-002-91

    +38 (066) 65-603-42

Ознайомлений