Марія Камінська розповіла виданню Mind.ua про застосування медіації у воєнний час | Новини компанії блог «Адвокати Камінської» у Києві

Блог

Марія Камінська розповіла виданню Mind.ua про застосування медіації у воєнний час

Керуюча Адвокатським бюро Марія Камінська у статті під назвою “Поза судом: як знайти порозуміння під час війни” для бізнес – видання Mind.ua розповіла особливості застосування медіації у воєнний час і чим саме вона може бути корисною.

Російська збройна агресія проти України вплинула на всі сфери цивільного життя. Якщо у мирний час така справа, як звернення громадян до суду, носила більш-менш зрозумілий характер з точки зору процедури, то нині як процедурні, так і психологічні чинники суттєво впливають на  прийняття рішення щодо цього питання взагалі. З огляду на ситуацію одним із зручних способів залагоджувати конфлікти може стати медіація. Які особливості останньої і як ця процедура працює під час війни, розповіла Mind адвокатка, медіаторка, керуюча «Адвокатським бюро Марії Камінської» Марія Камінська.

Минулого року Верховна Рада ухвалила відповідний закон, яким врегулювала застосування процедури медіації.

Так історично склалося, що в Україні основним способом вирішення спорів та конфліктів між людьми є саме звернення до суду. При цьому цей процес потребує багато часу і його іноді важко спрогнозувати за результатом, строками та коштами. Під час війни ж суди почали працювати у штатному режимі із певними особливостями, а також у деяких містах змінилась територіальна підсудність справ або місцезнаходження суду. Почавши судовий спір, через деякий час громадянин може втратити мотивацію і бажання продовжувати його. І це не враховуючи той факт, що емоційна складова цього процесу зараз, під час війни, має вирішальне значення.

Саме тому почастішали звернення до адвокатів – медіаторів для пошуку у нинішніх умовах шляхів оптимального розв’язання спору та роз’яснення щодо того, який саме результат можна отримати шляхом позасудового вирішення спору, тобто НЕ звернення до суду. Розуміючи людську психологію та знаючи роботу судової гілки влади, такі адвокати в першу чергу пропонують вирішити будь-який спір шляхом саме медіації.

Що таке медіація?

Це добровільний та альтернативний судовому спосіб вирішення конфліктів і спорів між приватними та юридичними особами. Добровільність тут означає, що кожна із сторін добровільно обирає рішення щодо участі в переговорах і усвідомлює, що рішення може бути досягнуте тільки шляхом співробітництва. Також добровільність означає, що можна добровільно припинити процес на будь-якому його етапі.

Адвокат-медіатор працює з обома сторонами конфлікту, і рішення в процесі приймаються також з обох сторін, не лише виходячи з юридичних прав, а й враховуючи інтереси осіб, такі як репутація, майбутні відносини, наявність чи відсутність необхідних ресурсів тощо. При цьому медіатор допомагає сторонам опрацювати складні емоційні моменти, питання вибачення та відносин.

У перший місяць війни висока емоційна напруженість часто призводила як до побутових конфліктів та сімейних чвар із поданням на розлучення, так і серйозних корпоративних спорів, коли партнери вирішували долю робітників та свого підприємства. Паніка та страх часто заважає приймати виважені рішення, тож уже з їх результатом за деякий час починають працювати разом зі спеціалістами.

Які справи можуть залагоджувати медіатори?

Високий відсоток справ, які зараз вирішуються за допомогою медіації, – це цивільні справи. Навіть таке елементарне, на перший погляд, питання, як оренда квартири.

Багато хто з громадян виїхав чи евакуювався з помешкань, яке винаймали. Хтось із власників житла пішов на уступки, а хтось, після бажання людей повернутися до орендованого житла, знижувати ціну оренди відмовляється, або навіть просить більше.

Був випадок, коли власники нарахували ще й заборгованість за оренду квартири під час активних воєнних дій, коли орендарі у помешканні не жили і, відповідно, з метою відшкодування цієї суми, мали намір звернутися до суду. Нам вдалося шляхом медіації владнати конфліктну ситуацію між громадянами без звернення до органу правосуддя.

Аналогічна ситуація склалася між цивільними на блокпості тероборони. Справа про хуліганство могла закінчитися судом, але поговоривши з потерпілим та винуватцем конфлікту, його вдалося владнати без судового розгляду.

Теж про емоції, які ведуть до суду, – сімейні чвари. Почастішали звернення щодо розлучень і поділу дітей та виїзду їх за кордон з одним із батьків. Інколи доводиться просто бути хорошим психологом, аби зберегти здорову психіку дитини і водночас врахувати інтереси обох батьків. Але конфлікти ці ми допомагаємо вирішувати, звісно, не доводячи до суду.

А є спори, де для сторін конфлікту відносини є важливим елементом успіху, коли люди разом працюють над якимось проєктом чи в бізнесі разом багато років, і застосування судових процедур ставить під ризик досягнення спільної цілі. Особливо у воєнний час. 

До того ж, починаючи ділові відносини, дуже часто сторони підписують формальні юридичні документи, оскільки покладаються на порозуміння з іншою стороною. А вже під час війни починають «вилізати» різні трактовки підписаних умов, що також стає причиною застосування альтернативного судовому способу вирішення конфліктної ситуації.

Які переваги медіації у вирішенні конфлікту?

Тож під час дії воєнного стану медіації, як сучасний спосіб вирішення конфліктів та спорів, має наступні переваги:

  • економить час та нерви;
  • має нижчу вартість процесу вирішення спору, ніж судовий;
  • дає можливість впливати на результат;
  • забезпечує конфіденційність процедури;
  • дає можливість збереження або відновлення ділових взаємин з партнерами;
  • дає можливість запобігти виникненню подібних конфліктів у майбутньому;
  • дає гарантію виконання рішення (у випадку успішної медіації).

Але найголовніше: медіація дає можливість зберегти не тільки ділові, а й людські стосунки. Що нині є дуже важливим.

Ознайомлений