ДІЇ ОСОБИ ПІД ЧАС ЗАТРИМАННЯ | Корисні поради блог «Адвокати Камінської» у Києві

Блог

ДІЇ ОСОБИ ПІД ЧАС ЗАТРИМАННЯ

Розглянути протягом 12 годин. Якщо цього не сталося – затриманого повинні звільнити з-під варти через 72 години після затримання.

Правила поводження при затриманні

Незважаючи на те, що КПК України захищає права затриманої особи, на жаль, зустрічаються випадки порушення цих прав під час затримання. Тому, якщо Вас затримали, незважаючи на те, винуваті Ви чи ні, дотримуйтесь наступних правил:

  • не опирайтесь правоохоронним органам, оскільки Ви можете бути затримані за вчинення опору;
  • поводьтесь спокійно;
  • вимагайте надання Вам захисника і до його прибуття не давайте ніяких показань;
  • відстояти Ваші законні права та інтереси.

Крім цього, адвокати нашого бюро мають великий досвід у роботі в рамках кримінального провадження. У випадку затримання – подзвоніть нам і ми подбаємо про те, щоб повернути Вам свободу.

Що варто знати про затримання

image1Найважливіший момент при затриманні – це те, що Ви можете вважати себе затриманим з тієї миті, коли не можете за своєю волею покинути приміщення або ж відійти від уповноваженої службової особи.

Відповідно до ст. 208 Кримінально процесуального кодексу України, без ухвали слідчого або суду, затримання може відбуватись в наступних випадках:

  1. якщо особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення;
  2. якщо безпосередньо після вчинення злочину є обставини, які прямо вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин;
  3. якщо є обґрунтовані підстави вважати, що можлива втеча з метою ухилення від кримінальної відповідальності особи.
  4. вимагайте, щоб про Ваше затримання були повідомлені Ваші родичі;
  5. якщо Вам пропонують підписати будь-які кримінально процесуальні документи, уважно прочитайте документ. Не підписуйте того, чого Ви не розумієте або з чим не згодні!

Подальші дії після затримання і висунення звинувачення

image5Згідно зі ст. 40 КПК України, відповідальність за законність та своєчасність подальших процесуальних дій, які здійснюються після затримання, несе слідчий органу досудового розслідування. Він же відповідає за своєчасне виконання усіх таких дій.

Результатом розслідування, яке здійснюється під керівництвом слідчого, є обвинувальний акт або рішення про закриття кримінального

Важливо знати

  • при затриманні уповноважена службова особа зобов’язана чітко пояснити причини затримання;
  • протягом 2-х годин про арешт мають бути повідомлені родичі або представник особи;
  • після затримання і до початку першого допиту затриманий має право поговорити зі своїм захисником наодинці;
  • протягом 60 годин від моменту затримання має бути подано клопотання про обрання запобіжного заходу. Це клопотання суд має провадження за наявності відповідних підстав.
Ознайомлений