ДІЇ ОСОБИ ПІД ЧАС ДОПИТУ | Корисні поради блог «Адвокати Камінської» у Києві

Блог

ДІЇ ОСОБИ ПІД ЧАС ДОПИТУ

Порядок проведення допиту (не більше, ніж дві години безперервного допиту та в цілому не більше восьми годин допиту на день), повідомлено і роз’яснено ваші права, попереджено про кримінальну відповідальність за відмову давати показання або за повідомлення завідомо неправдивих даних та про право відмовитися давати показання.

Фіксуйте

Нормами чинного КПК передбачено, що проведення допиту може фіксуватися за допомогою фотозйомки, аудіо- чи відеозапису. Із метою уникнення зловживань та порушень встановленого законом порядку проведення допиту, а також майбутнього перекручування фактів, потурбуйтеся про проведення повної фіксації допиту. Законом вам надано право висловити письмово свої пояснення.

Зберігайте спокій

Dopros2Під час відповіді на запитання, які вам ставитиме слідчий або прокурор, найважчих ситуаціях. Якщо Вас затримали безпідставно, якщо Ви стали жертвою помилки в слідстві, якщо Ваші права порушено – наші адвокати зроблять усе можливе, щоб відстояти Ваші законні права та інтереси.

Крім цього, адвокати нашого бюро мають великий досвід у роботі в рамках кримінального провадження. У випадку затримання – подзвоніть нам і ми подбаємо про те, щоб повернути Вам свободу.

Що варто знати про допит

Dopros1Допит – одна з тих слідчих дій, на яку сторона обвинувачення покладає особливі надії в частині збирання ключової для з’ясування обставин та доведення вини особи, яку вони вважають (а іноді бажають зробити) причетною до злочину.

Тому опинитися на допиті в слідчого, незалежно від процесуального статусу (потерпілий, свідок або підозрюваний), – не найприємніша подія в житті людини, яка викликає природні переживання і хвилювання. Але напругу у спілкуванні можна зменшити, якщо керуватися нескладними порадами. Перш за все, не хвилюйтеся, будьте спокійними. Потрібно намагатися зберігати рівновагу та терплячість незалежно від того, який у вас процесуальний статус.

Будьте уважними

Стежте за тим, про що вас запитують, і що ви відповідаєте. Намагайтеся давати точну інформацію, у якій ви стовідсотково впевнені. Якщо ж є певні обставини, які ви бажаєте повідомити слідчому, але не впевнені у їхній достовірності, на початку відповіді так і зазначте, що не гарантуєте абсолютної точності.

Перевіряйте і Готуйтесь

Dopros3Просто усвідомте, що вас чекає, адже невідоме лякає. Відповідно до ч.1 ст. 135 КПК особу може бути викликано для допиту до слідчого, прокурора шляхом вручення повістки про виклик, надсилання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв’язком, здійснення виклику по телефону або телеграмою. Ви маєте бути повідомлені про дату допиту не пізніше, ніж за три дні. Використайте цей час для того, аби підготуватися – визначте дату і місце, проконсультуйтеся з адвокатом.

На початку допиту слідчий чи прокурор, який його проводитиме, зобов’язаний встановити вашу особу і місце проживання. Також вам неодмінно мають бути роз’яснено. У будь-якому разі, де б не проводився допит, його хід має протоколюватися – саме протокол допиту є тим документом, який зафіксує ваші слова та який використовуватиме слідчий чи прокурор надалі. Ніколи не підписуйте протокол, якщо ви помітили якусь помилку (навіть якщо це описка у прізвищі).

Звісно, проведення допиту – серйозна процесуальна дія, яка має безліч професійних нюансів. Тому абсолютно не зайвим буде запросити разом із собою адвоката, якому довіряєте. Тим не менше, адвокат не буде відповідати на питання слідчого замість вас. Його завдання – зробити так, аби допит було проведено відповідно до вимог КПК.

Адвокатське бюро «Марії Камінської» – на сторожі Ваших інтересів

Спеціалісти, які працюють в Адвокатському бюро «Марії Камінської», готові представляти та захищати інтереси своїх клієнтів

Ознайомлений