Як добитися зустрічей з дитиною після розлучення? | Корисні поради блог «Адвокати Камінської» у Києві

Блог

Як добитися зустрічей з дитиною після розлучення?

В силу неприязних стосунків, а часто й відвертої ненависті, батьки не тільки не можуть мирно домовитися про час і місце зустрічей з дитиною (наприклад, скласти графік зустрічей батька з дитиною), але й узагалі блокують спроби колишнього партнера вийти на зв’язок і переговорити.

❓Проблемним питанням в цій ситуації є те, що один з батьків, хто проживає окремо, і при цьому регулярно та добросовісно виконує свої батьківські обов’язки, сплачує аліменти, щиро бажає брати участь у вихованні дитини, робить спроби домовитися з другим із батьків, який у свою чергу умисно чинить перешкоди та не дає бачитися з дитиною (змінює місце проживання, засоби зв’язку чи використовує дитину як засіб помсти та маніпулювання).

❗️Якщо в силу неприязних стосунків батьки не можуть мирно узгодити питання щодо виховання дитини, закон пропонує 2 шляхи: через орган опіки та піклування або через суд.

Батько або матір може подати до органу опіки та піклування заяву з проханням про визначення способу участі у вихованні та спілкуванні з дитиною.

Після дослідження обставин орган опіки та піклування складає висновок, на підставі якого приймається рішення про встановлення порядку участі батьків, які проживають окремо, у вихованні дитини, його характер, місце, час та тривалість.

Рішення органу опіки та піклування має прийматися насамперед в інтересах дитини та є обов’язковим до виконання згідно зі ст. 158 СК України.

Звернення до суду відбувається шляхом подання позову про усунення перешкод у спілкуванні з дитиною та встановлення способу участі батька/матері у вихованні дитини.

‼️ Варто пам’ятати, що рішення суду є обов’язковим до виконання.

Ознайомлений