Стягнення аліментів на дитину з особи, яка перебуває в місцях позбавлення волі | Корисні поради блог «Адвокати Камінської» у Києві

Блог

Стягнення аліментів на дитину з особи, яка перебуває в місцях позбавлення волі

Відповідно до ч. 1 ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

А тому, особи, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі не звільняються від обов’язку сплачувати аліменти.

Згідно з Кримінально-виконавчим кодексом України засуджені до позбавлення волі повинні працювати, а їхня праця оплачується відповідно до її кількості та якості.

❗️Заробітна плата, яка нараховується таким особам не може бути меншою законодавчо встановленого мінімального розміру заробітної плати.

Зокрема, із платні засуджених відраховують податки, а також відшкодовуються витрати пов’язані з їхнім утриманням в місцях позбавлення волі.

При виконанні рішення державний виконавець скеровує постанову про звернення стягнення на доходи боржника до відповідних органів і установ виконання покарань.

❗️Варто відмітити, що аліменти відраховуються із заробітної плати засуджених першочергово в тому числі разом із відрахуванням всіх податків.

Отож, відбування покарання не є підставою для звільнення чи припинення стягнення аліментів на дитину, оскільки передусім враховуються інтереси дитини.

Ознайомлений