Чи можливе продовження трудових відносин у випадку якщо особа виїхала за кордон? | Корисні поради блог «Адвокати Камінської» у Києві

Блог

Чи можливе продовження трудових відносин у випадку якщо особа виїхала за кордон?

Якщо Ви вимушено виїхали за кордон через воєнний стан в державі, для недопущення порушення Ваших трудових прав рекомендуємо:

  1. Повідомити роботодавця про свій виїзд за межі України будь-яким доступним способом (електронна адреса, Viber чи інші засоби телефонного зв’язку);
  2. Домовитися із роботодавцем про надання щорічної відпустки або відпустки за власний рахунок;
  3. У випадку наявної можливості виконувати роботу дистанційно, то просити роботодавця про переведення на дистанційну форму роботи; Чи має право роботодавець звільнити працівника, у разі не виходу працівника на роботу під час воєнного стану;

‼️Пам’ятайте, що не існує такої підстави звільнення як війна або воєнний стан, якщо працівник залишив робоче місце і не виконує свої трудові обов’язки у зв’язку із воєнними діями, то такий факт не може розглядатися як прогул без поважної причини. 

❗️У разі, коли роботодавець через воєнний стан не може забезпечити безпечні умови праці, то працівник звільняється від обов’язку виконувати трудові обов’язки через існуючі загрози для життя та здоров‘я. 

Звільнення працівників має відбуватися за процедурами, передбаченими чинним законодавством.

Звільнення працівників за власним бажанням та за угодою сторін здійснюється на підставі заяви працівника.

Тому рекомендуємо за відсутності заяви працівника про звільнення, не вирішувати питання щодо звільнення працівника до закінчення бойових дій.

У табелі обліку робочого часу можна проставляти позначку “інші причини відсутності”. Підстави для збереження заробітку за таким працівником відсутні.

У разі необхідності виконання обов’язків відсутнього працівника, можна прийняти на його місце іншого працівника на умовах строкового трудового договору.

Ознайомлений