Як безпечно орендувати житло? | Корисні поради блог «Адвокати Камінської» у Києві

Блог

Як безпечно орендувати житло?

Наприкінці літа традиційно зростає попит на довгострокову оренду квартир. Цей час вважається золотим, адже кількість клієнтів зростає в рази.

Той, хто принаймні один раз орендував житло, знає, що ця сфера аж кишить шахраями. Кожного разу вони придумують нові махінації, а люди охоче їм довіряють. 

Для уникнення таких ситуацій Адвокати Камінської радять наступне:

  1. Перевіряйте право власності (остаточно перевірити право власності можна за допомогою відкритого реєстру «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно»);
  2. Оформіть договір оренди квартири;
  3. Перевірте написане в договорі;
  4. Вивчіть права та обов’язки сторін;
  5. Пам’ятайте про Акт прийому-передачі;
  6. Визначте порядок розрахунку.

На що ще звертати увагу?

‼️Пропильнуйте, щоб під час підписання договору були присутні всі власники або співвласники, щоби потім не з’ясувалося, що власники майна взагалі не в курсі, що ви там живете. Інакше на підписання документів погоджуватись не варто.

На місці перевірте, чи у квартирі справні меблі та техніка, особливо це стосується опалення, електрики та водопостачання. Справність і кількість меблів варто прописати у договорі. Якщо щось несправне – перепитайте у власника, чи готовий він відремонтувати або замінити цю річ і на яких умовах – за власний кошт чи за ваш. Проговоріть також на майбутнє, що робити, якщо, наприклад, зламається кран: хто має викликати майстра і оплачувати його послуги.

Перед тим, як підписувати договір, варто окреслити певні правила. Якщо, наприклад, вам не підходить варіант, аби у найману вами квартиру власники навідувались без попередження, пропишіть це й договорі.

Ще одним тривожним дзвіночком може стати й те, що у квартири дуже часто змінюються орендарі. Можна спробувати перевірити це через Google, ввівши адресу помешкання (вулицю, район), і відкрити пошук за зображеннями. Якщо оголошення про оренду цієї квартири з’являється на сайтах нерухомості кожні кілька місяців, це може означати, що або у квартири проблемні власники, або це прояв шахрайства.

  • Перевіряйте право власності. Якщо ви знайшли квартиру своєї мрії, оглянули всі кімнати, познайомилися з сусідами і вже зовсім готові відкривати гаманець та діставати гроші, попросіть у власника документи на квартиру. В документі має бути зазначено дані саме цієї квартири та саме цього власника. Звісно, паспорт власника квартири попросити слід у першу чергу. В ідеалі зробіть копії з цих документів. Але остаточно перевірити право власності можна за допомогою відкритого реєстру «Державний реєстр речових прав на нерухоме майно». У разі, якщо житло знаходиться у спільній власності, зверніть на це увагу, адже договір оренди повинен укладатися з усіма співвласниками. Тоді кожен співвласник особисто підписує договір оренди або видає іншому власнику нотаріально завірене доручення. Якщо квартира купувалася в період шлюбу, також не обійтися без згоди подружжя на укладення договору. Навіть якщо договір не нотаріальний. Адже у разі неотримання згоди подружжя цей договір визнається недійсним дуже швидко.
  • Оформіть договір оренди квартири. Можна вдатися до допомоги знайомого юриста або самостійно знайти форму договору в інтернеті і доповнити її умовами, що є для вас принциповими. Договір не вимагає нотаріального посвідчення. Оптимальний строк дії договору оренди складає 6 місяців з подальшою пролонгацією (продовженням строку). Наприклад, якщо жодна зі сторін за 45 днів не повідомить іншу про припинення дії договору, він вважається пролонгованим на той же період.
  • Перевіряйте написане в договорі. Обов’язково має бути зазначено дату укладення договору і вказано реквізити обох сторін: ПІБ і адреси. Можна вказати і паспортні дані, але це не є суворою вимогою. Повинен бути описаний об’єкт оренди (квартира або кімната), тут же мають бути реквізити щодо права власності.
  • Вивчіть обов’язки і права обох сторін. Там має бути чітко вказано, що орендодавець зобов’язаний повернути вам страховий депозит, якщо у нього немає до вас матеріальних претензій. Страховий депозит — це сума, яку ви передаєте орендодавцю разом з першим внеском за оренду в обмін на ключі. Він потрібен, щоб забезпечити збереження самої квартири і майна всередині. Тобто якщо ви, наприклад, зламали меблі або забруднили шпалери, при виїзді з цього депозиту утримають вартість нанесеної вами шкоди. З нього ж утримають борги по закріпленим за вами комунальним або орендними платежами. Якщо ви нічого не зламали і не зіпсували, орендодавець має повернути вам депозит. Тут же пропишіть і про усунення наслідків, що трапилися не з вини орендаря. Це обов’язок власника. Тобто якщо квартира постраждала від затоплення через сусідів або комунальні служби, ремонт — турбота власників, а не ваша. Звісно, якщо аварія сталася з вини орендаря, тобто вашої, ви самі повинні усувати наслідки.
  • Пам’ятайте про акт прийому-передачі. До договору додаються копії акту прийому-передачі квартири, який також має бути підписаний у двох примірниках. ❗️Якщо такого акта не буде або в ньому не буде докладно описано, в якому стані на момент здачі знаходиться квартира, які в ній перебувають речі і як вони виглядають, це може вийти вам боком. Через тиждень господарі можуть «забути», що посудомийна машина вже рік не працює, а в раковині була велика тріщина, і стануть звинувачувати у цих пошкодженнях саме вас. Суд стане на їхній бік, і вам доведеться за це платити.
  • Означте письмово порядок розрахунків. Будете ви сплачувати щомісяця, щопівроку чи щотижня, буде це готівка чи перерахунок на картку, а також інші важливі нюанси треба обов’язково означити у договорі. При цьому важливо й те, яке саме підтвердження оплати ви матимете. У разі розрахунку готівкою не соромтеся просити розписку у власника. Це передача коштів, і які б гарні у вас не були стосунки з орендодавцем, краще все ж перестрахуватися.
Ознайомлений