Набрали чинності постанови, необхідні для завершення реформи містобудування | Новини юриспруденції блог адвокатського бюро Марії Камінської в Київі

Блог

Набрали чинності постанови, необхідні для завершення реформи містобудування

На сайті Кабінету Міністрів України опубліковано дві постанови Уряду, прийняття яких було першим кроком завершального етапу реформи містобудівної сфери.

Постанова № 1339 від 16 грудня 2020 р. відновила дію постанови №553 “Про порядок Здійснення державного архітектурно-будівельного контролю”. Відтепер у органів місцевого самоврядування знову є повноваження здійснювати архітектурно-будівельний контроль.

Постанова № 1340 від 23 грудня 2020 р. “Деякі питання функціонування органів архітектурно-будівельного контролю та нагляду” передбачає ліквідацію Державної інспекції містобудування і Державної сервісної служби містобудування. При цьому створюється Державна інспекція архітектури та містобудування України (ДІАМ), як центральний орган виконавчої влади, що здійснюватиме архітектурно-будівельний контроль і нагляд у сфері містобудування без дозвільно-реєстраційних функцій.

Наступним кроком буде прийняття постанови, що змінить деякі регуляторні акти у сфері будівництва щодо ліцензування, дозвільних документів, прийняття об’єктів в експлуатацію, визначення порядку ведення контролю та нагляду. Саме цим документом, який обов’язково пройде публічні обговорення до прийняття, ДАБІ буде позбавлена всіх функцій і остаточно перестане існувати.

Ознайомлений