Марія Камінська: медіація – найдієвіший спосіб вирішення спорів | Корисні поради блог адвокатського бюро KAMINSKA LAWYERS в Киеве

Блог

Марія Камінська: медіація – найдієвіший спосіб вирішення спорів

Так історично склалося, що в Україні основним способом вирішення спорів та конфліктів  громадян є звернення до суду. Громадяни емоційно кажуть «я подам на тебе до суду», навіть не допускаючи думки, що конфліктну ситуацію можна вирішити і без звернення до цього органу правосуддя. При цьому також не враховується, що судовий процес займає багато часу і його іноді важко спрогнозувати за результатом, строками та коштами. Буває й таке, що клієнт, почавши судовий спір, через деякий час може втратити мотивацію і бажання до нього, або це питання просто перестаєбути для нього актуальним.

Для нас – юристів, пошук шляхів оптимального розв’язання спору та роз’яснення людям щодо того, який саме результат можна отримати шляхом НЕ звернення до суду, стало вже усталеною практикою.

Я вважаю так: адвокат із досвідом роботи та глибоким розумінням людської психології завжди запропонує своєму клієнту вирішити його конфліктну ситуацію саме шляхом медіації, адже ми розуміємо, що вона має досить високий рейтинг успішності та є доцільною альтернативою судовому розгляду.

Що ж таке медіація?

Отже це позасудовий, добровільний та альтернативний спосіб вирішення конфліктів та спорів між приватними та юридичними особами. Добровільність тут означає, що кожна із сторін добровільно обирає рішення щодо участі у переговорах і усвідомлює, що рішення може бути досягнуте тільки шляхом співробітництва. Також, є можливість добровільного припинення процесу на будь-якому етапі.

Якщо спір треба вирішити швидко та конфіденційно – звертаються саме до медіатора. У країнах Заходу більшість справ приходять в медіацію саме через адвокатів. Враховуючи затримки у роботі української судової гілки влади, то нині медіація – це ще і розвантаження судів.

Адвокат – медіатор працює з обома сторонами конфлікту і рішення в процесі приймаються також з обох сторін, не лише виходячи з юридичних прав, а й враховуючи інтереси, такі як репутація, майбутні відносини, наявність чи відсутність необхідних ресурсів тощо. При цьому медіатор допомагає сторонам опрацювати складні емоційні моменти, питання вибачення та відносин. І навіть, якщо на певному етапі медіація не призвела до домовленості, медіатор допомагає сторонам усвідомити причини такого результату, щоб вони не пояснювали це слабкістю своєї позиції чи невдалою роботою медіатора.

Прикладами, де доцільно застосовувати медіацію, є спори, де для сторін відносини є важливим елементом успіху, коли люди разом працюють над якимось проектом чи у бізнесі разом, і застосування судових процедур ставить під ризик досягнення спільної цілі. До того ж, починаючи відносини, дуже часто сторони підписують формальні юридичні документи, оскільки  покладаються на порозуміння з іншою стороною. Але ж згодом вони можуть неоднаково трактувати підписані умови, та й самі документи можуть мати суперечливі та неоднозначні формулювання.

Якщо конфлікт виникає в такій ситуації, то клієнт може не мати достатнього переконання, що судовий розгляд буде для нього результативним. При цьому він може мати вагоме моральне право на вирішення ситуації через наявні домовленості, відносини між сторонами або інші причини.

Резюмуючи, медіації як сучасний спосіб вирішення конфліктів та спорів, має наступні переваги:

  • економить час
  • має нижчу вартість процесу вирішення спору, ніж судовий
  • дає можливість впливати на результат
  • забезпечує конфіденційність процедури
  • дає можливість збереження або відновлення ділових взаємин з партнерами
  • дає можливість запобігти виникненню подібних конфліктів у майбутньому
  • дає гарантію виконання рішення (у випадку успішної медіації).

Але найголовніше: медіація дає можливість зберегти не тільки ділові стосунки, а й людські. Що є дуже важливим.

Ознайомлений