Як уникнути штрафу за порушення правил карантину | Новини компанії блог адвокатського бюро Марії Камінської в Київі

Блог

Як уникнути штрафу за порушення правил карантину

Верховна Рада, у зв’язку з загрозою розповсюдження коронавірусної хвороби на території України, доповнила Кодекс України про адміністративні правопорушення статтею 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей»:

«Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї (17 000,00 грн) до двох тисяч (34 000,00 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двох (34 000,00 грн) до десяти тисяч (170 000,00 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Як ми бачимо, санкція статті передбачає досить великий штраф. Однак прийняття подібних норм має необхідний характер, адже стимулює фізичних та юридичних осіб дотримуватись правил карантину та передбачає відповідальність для тих, хто вказаних норм не дотримується.

Притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 44-3 КУпАП починається зі складання протоколу про адміністративне правопорушення. Після оформлення протоколу та доданих до нього матеріалів відповідний орган направляє протокол до суду, у якому й буде розглядатись справа про адміністративне правопорушення.

Не слід завчасно хвилюватися, якщо на вас складений протокол про адміністративне правопорушення. Розглядаючи справу суддя повинен, зокрема, з’ясувати правильність його заповнення та чи можна за допомогою такого протоколу й доданих до нього матеріалів встановити наявність в діях відповідної особи складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 44-3 КУпАП.

Аналіз судової практики дає підстави розглянути розповсюджені випадки, у яких судді доходять висновку про неправильність складання протоколу за ст. 44-3 КУпАП та про неможливість у зв’язку з цим правильно встановити фактичні обставини справи, що тягне за собою закриття провадження у справі, а саме:

1. До протоколу не долучено достатніх доказів;

2.У протоколі неправильно вказана суть адміністративного правопорушення;

​3. Протокол складено щодо особи, яка не може нести відповідальність за порушення ст. 44‑3 КУпАП.

Отже, ми бачимо, що факт складання протоколу про вчинення адміністративного правопорушення за ст. 44-3 КУпАП ще не є підставою стягнення штрафу. Тільки суд встановлює наявність складу порушення.
Юристи адвокатського бюро Марії Камінської допоможуть з’ясувати додержання правильності складання протоколу, визначать шляхи виходу із ситуації та представлятимуть Ваші інтереси у суді.

Зателефонуйте нам і ми подбаємо про захист Ваших прав та інтересів.

Абонентское юридическое обслуживание предприятий Украины
Ознайомлений