ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ЗВІЛЬНЕНО ВІД СПЛАТИ ПЕНСІЙНОГО ЗБОРУ ПРИ УКЛАДАННІ ДОГОВОРУ КУПІВЛІ – ПРОДАЖУ | Новини компанії блог адвокатського бюро Марії Камінської в Київі

Блог

ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ЗВІЛЬНЕНО ВІД СПЛАТИ ПЕНСІЙНОГО ЗБОРУ ПРИ УКЛАДАННІ ДОГОВОРУ КУПІВЛІ – ПРОДАЖУ

23 вересня 2020 року на засіданні Уряду було схвалено Постанову Кабінету міністрів України «Про внесення змін до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій», якою звільняються громадяни України від сплати пенсійного збору при першій купівлі житла.

Данним рішенням Уряд визначив порядок звільнення від сплати пенсійного збору громадян, які купують житло вперше або перебувають у черзі на отримання житла. Законом «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» та Порядком № 1740, встановлено, що всі громадяни є платниками збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, за винятком тих, які здійснюють операції з купівлі житла вперше.

Пенсійний збір при купівлі житла становить 1% від вартості квартири або будинку. Раніше він був обов’язковим і при відмові сплачувати кошти, нотаріус відмовлявся завіряти договір купівлі-продажу.

Водночас, згідно зі статтею 4 Декрету Кабінету міністрів України «Про державне мито», особи, які отримали інвалідність унаслідок Великої вітчизняної війни та сім’ї військових (партизанів), загиблих або зниклих безвісти; інваліди 1-2 груп; ліквідатори аварії на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС) звільняються від сплати державного мита.

Отже, громадяни України при купівлі житла вперше більше не зобов’язані сплачувати при оформленні договору купівлі-продажу у нотаріуса 1% оціночної вартості квартири або будинку.

Ознайомлений